Barion Pixel

UAZ Klári feltámasztása, avagy a VI. cserkészkerület autójának újjászületése

UAZ Klári feltámasztása, avagy a VI. cserkészkerület autójának újjászületése

A VI. cserkészkerület egyetlen, cserkész-tulajdonban lévő gépjárművét szeretnénk felújítani. Az elmúlt években a kerület rendezvényein, illetve cserkészcsapatainak különböző programjain lelkesen segédkezett Klári, az UAZ 452-esünk. Ez idő alatt sok tízezer liter vizet, több tonna élelmet, rengeteg táborozáshoz szükséges kelléket, és megannyi sebesült cserkészünket szállította már az erdő közepe és a „civilizált élet” között. 

Állapota a fáradtságos munkában leromlott, szeretnénk felújítani, ehhez viszont anyagi segítségre van szükségünk. Amennyiben van rá módod, kérlek, támogasd a tervünket, július 14-ig várjuk a felületen az adományokat!

31%

941 173 Ft / 3 000 000 Ft

Az adománygyűjtés részletei

A VI. cserkészkerület minden terepviszonyt legyőző beszerzőautója felújításra szorul.

Ő Klári. Elmondom, mit érdemes róla tudni. Ő egy öreg - értsd: autókhoz képest - 87-es gyártmányú, szovjetek által készített, katonai célra tervezett terepjáró. Ettől még nem érdekes annyira.

Az Klári ereje, hogy ízig-vérig egy szuperhősnő, olyan képességekkel bír, amiket nem tudunk egy másik autóval pótolni. Ő oldja meg számunkra a kitelepülést a nyári táborokba. Ő az, aki a gyerekek számára hordja a vizet, élelmet, ellátmányt. És Ő az, aki utolsó lóerejét is megfeszítve, gépolajat nem kímélve megy hegyen-völgyön, ha meg kell oldani egy krízist.

De nem lenne szép dolog csak fizikai tulajdonságai alapján megítélni valakit, úgyhogy elmondom a teljes igazságot. Elmondom, hogy nagyon szeretjük ezt az autót. A kerület meghatározó tagja. Mindenki örül neki, mindenki egy kicsit elmosolyodik, amikor meglátja. Ott volt már sok vezetői generációváltásnál, ott volt, amikor baj volt, ott volt, amikor nem csak egy-egy csapatnak, de az egész cserkészkerületnek kellett besegíteni. Számtalan gyereket nézett végig, aki kiscserkészként kezdte, és mostanra már vezető, segédtiszt, akár öregcserkész, szóval Ő fontos. Persze ezt még félrerakhatnánk, és azt mondhatnánk, hogy veszünk egy új gépet, de ennyi pénzből ilyen jó gépet nem tudnánk venni. Nehéz elhinni, hogy a több mint 30 éves gép a jó, de ez az autó még megfelelően egyszerű technikát használ, ami az erdőben, távol a civilizációtól nem hátrány, és nem is drága. Ez nem egy egyszerű dobozos autó, hanem ízig-vérig terepjáró, és ráadásul elég jó tereptulajdonságokkal rendelkezik. Szintén nehéz elhinni még azt is, hogy restaurálni környezetbarátabb megoldás, mint venni egy újat. Nyilván sokat fogyaszt, és bevallom, a károsanyag kibocsátása is magasabb, mint egy mai autónak. De legyártani egy új autót, az a legmegterhelőbb a környezet számára. S azt se felejtsük el, hogy Klári nem napi használatú jármű.

Tehát a következő a konklúzió: itt van Klári, fel kell újítani, szakértelem van, lelkesedés van, munkaerő van, csak az anyagi háttér, az anyagi háttér, az hiányzik még nekünk.

Tudnál segíteni?

Mire fordítanánk az adományokat?
Hidak, fékek, kormánymű 800 000 Ft
Lakatos munka 400 000 Ft
Motorépítés 400 000 Ft
Fényezés 300 000 Ft
4 új gumi 200 000 Ft
Egyéb alkatrészek 200 000 Ft
Műszaki, átírás, biztosítás 200 000 Ft
Sebesség- és terepváltó 150 000 Ft
Villanyos munka 100 000 Ft
Üzemanyag tank 100 000 Ft
Homokszórás 50 000 Ft
Fényezés előkészítése 50 000 Ft
Alváz homokszórás 50 000 Ft
Támogatóinknak az alábbi formában szeretnénk megköszönni a segítségüket.
Támogatás szintje Összeg Köszönet
Felületirozsda eltávolítási szint 2 000 Ft Egy elektronikus köszönőlevelet küldünk.
Csavar horganyzási szint 5 000 Ft Egy elektronikus köszönőlevelet, és egy személyes fotót küldünk, amiben bemutatjuk a munka éppen aktuális állapotát.
Karosszéria kalapálási szint 10 000 Ft Postai köszönő levelet küldünk, mellé pedig egy UAZ-os matricát.
Kaszni fényezési szint 25 000 Ft Postai köszönő levelet küldünk UAZ-os kulcstartóval.
Karburátor beállítás szint 50 000 Ft Postai köszönő levelet küldünk UAZ-os pólóval.
Motor beindító szint 50 000 Ft fölött Élményvezetésen vehetsz részt és oklevelet is adunk.

Részletes leírást a felújításról az alábbi linken találtok: https://uaz-klari.webnode.hu/felujitas/

Kövessétek csatornáinkat és értesüljetek a legfrissebb hírekről!

Youtube \ Facebook \ Instagram


Aktualitások